Over ons

Binnenkort komt hier een nieuwe tekst met betrekking tot ons 4×11 jaar jubileum.

Voor de viering van ons 3×11 jaar jubileum is er een tekst geschreven die de kapel door de jaren heen beschrijft. Een betere “over ons” is er niet te bedenken. Super verwoord!

In 2012 viert de Zittesje Kapel “Hou Op Die Kis” het feit dat ze 33 jaar geleden werd opgericht.
Gelukkig dat Ger Schulpen en Nico Wilms nog steeds actief zijn bij de kapel als (gast-)trompettist respectievelijk slagwerker want anders zou het niet eenvoudig zijn om veel herinneringen en historie van de kapel te achterhalen. In de eerste 5 jaren van het bestaan van de kapel werd gerepeteerd in de oude houten noodschool in de Baandert, toendertijd in gebruik bij schildersbedrijf L’Ortije. In verband met de sloop van de noodschool werd vervolgens tijdelijk onderdak gevonden in de kartonnage fabriek van de inmiddels toegetreden trompettist Frank Neilen in Ophoven.

Zo ongeveer 60 muzikanten hebben de mannen van het eerste uur bij “Hou Op Die Kis” voorbij zien komen. Muzikanten die de kapel jarenlang trouwe dienst bewezen en muzikanten die voor de gezelligheid een enkel seizoen meededen. Het bestaansrecht na 33 jaar heeft de kapel te danken aan een man of 8 die in de loop der tijd toch tot de harde kern gerekend kunnen worden. De leden van kapel “Hou Op Die Kis” rekenen zich met enige trots tot een echte zaate hermenie. Met uitzondering van de dikke trom slager is niemand uit het gezelschap ooit lid geweest van een harmonie of fanfare, hetgeen bij de meeste hedendaagse kapellen wel het geval is.

hodk ka limburg konkoers zaate hermeniekes_09In 2008 behaalde kapel “Hou Op Die Kis” na deelname van het Limburgs Kampioenschap voor Zaate Hermeniekes, afgekort LKZH, in Heythuysen de prijs voor de beste Zaate Hermenie van Limburg, weliswaar een bijzondere categorie bij dit kampioenschap, maar toch……voor de jongens van “Hou Op Die Kis” loon naar werken.

In de eerste 2 decennia van het bestaan was de kapel buiten Sittard op allerlei evenementen present, zoals ondermeer bij de carnavalsvieringen bij huize Jongenshof, nu Gastenhof in Urmond, het Nederlands Kampioenschap Veldrijden in Valkenburg, de jeugdzittingen in Hulsberg, de bourgondische avonden in de Remigiushoeve in Schimmert, vaak samen met Beppie Kraft en Ziesjoem uit Maastricht en de kinderoptochten in Brunssum.
In 1998 waren de leden van “Hou Op Die Kis” in de zevende hemel met de stadsprins Cyrille Niel, uit hun gelederen gekozen door de Marotte. Ter ere van prins Cyrille 1 werd in de grote Zittesje optoch een groot spektakel neergezet met een geweldige groep Romeinen compleet met strijdwagens en triomfboog onder de titel “Sjpiktakel in ´t Hoogveld” naar aanleiding van romeinse opgravingen bij de aanleg van de nieuwe buurt.
Bovendien werd in de vorige eeuw op de vele populaire en druk bezochte kapelkestreffen her en der in het Limburgse en zelfs in de Duitse en Belgische grensstreek akte de présence gegeven. De laatste tijd is dat allemaal verwaterd omdat veel van dat soort evenementen uit de gratie zijn geraakt en niet meer worden georganiseerd.

hodk ka hou op die kis op tv_07In de laatste 11 jaar valt naast de deelname aan het LKZH als hoogtepunten te vermelden het TV optreden van 20 februari 2004, nota bene de vrijdag na het traditionele auw wieverbal in Sittard, bij het populaire programma “Dolce Vita” gepresenteerd door Diewertje Blok. In 2007 werd de etalage wedstrijd voor zaate hermeniekes in Sittard, georganiseerd door de Marotte door “Hou Op Die Kis” gewonnen middels een geweldige etalage bij “Benja Mode” op de Steenweg. Bijzondere vermelding verdienen ook de uitstapjes naar Parijs in 2002 , 2003 en 2008 waarbij in juni het Fête de la Musique werd opgeluisterd. Een jaarlijks terugkerend volksfeest waarbij een enorm enthousiaste menigte staat te springen en te sjoenkele op de liedjes uit het repertoire van de jubilerende kapel. Vermeldenswaardig is ook het feit dat in 2004 na jaren van vòòl sjpas en lol het repetitielokaal bij Cel en Frieda Steuns verwisseld werd met een nieuw gezellig en goed verzorgd onderkomen bij Angelique en Arsène van Schtad Zitterd op de markt.

Het dieptepunt van de laatste 11 jaar is het ontvallen van 5 trouwe leden. Ron Dieteren, John Fey, Cor de Haas, Coen Snijders en Jos Kretzers hebben de kapel helaas te vroeg moeten verlaten. Wat bij de kapel sinds de oprichting hoog in ´t vaandel staat is het feit dat de groep nog steeds uit mannen bestaat, de kapel actief is van september tot en met halfvasten en er tijdens de vastelaovesdaag actief wordt deelgenomen aan de traditionele activiteiten zoals de kinderoptocht, het auwt wieverbal, de grote optocht, ´t tròòtekonkoer en ´t appelsiene sjmiete. Voorafgaande hieraan is het bij de kapel inmiddels traditie om in de aanloop naar de vastelaovend op te treden bij de jaarlijkse Sjlemmermarkt bij de Edeka in de Selfkant, het Kienkonzaer in Beek, georganiseerd door de bevriende kapel “Wie Dekker Wie Leever” en het traditionele Nonnevottebal van de Nonnevotteclub in ´t Kaar in Overhoven.

Deelname aan de grote optocht vormt het hoogtepunt van de vastelaovesdaag. Elk jaar opnieuw wordt een actueel onderwerp bedacht dat met een grote groep in de optocht wordt uitgebeeld. In de eerste decennia werden groepen inein gesjoesterd waarbij vaak 50 tot 60, en soms zelfs meer, deelnemers mee trokken in de optocht. Veel prijzen werden behaald, waaronder meerdere malen het “Zittesje Illement”. De kapel viel echter nog nooit een ere of eerste prijs ten deel. Reden om er bij deelname aan de grote optocht in het jubeljaar 2012 op een kolderieke en bijzondere wijze aandacht aan te schenken. De leden van kapel “Hou Op Die Kis” sluiten hun seizoen na de vastelaovend inmiddels traditiegetrouw af met een optreden in het bekende chanson café Les Olivettes in Luik en de halfvastenstoet in Maaseik.

Namens de kapel ‘Hou op die Kis’,
Ger Schulpen